Wireframes и архитектура на сайта

Архитектурата на сайта включва картата на сайта и структурата на страниците. Създаването на карта на сайта гарантира, че сте разгледали всички ключови страници в сайта, показвайки тяхната връзка помежду си и дефинирайки как трябва да бъде структурирана цялостната навигация. Wireframes предоставят подробен изглед на съдържанието, което ще се появи на всяка страница. Въпреки че не показват никакви действителни елементи на дизайна, телените рамки предоставят ръководство за определяне на йерархията на съдържанието на страницата.

Визуален дизайн

След като проектът за сайта бъде дефиниран чрез създаването на карта на сайта и каркаси, следващата стъпка е да се създаде визуален стил. Общият визуален стил най-вероятно ще се определя от визуалната марка на организацията; целта е да се свърже мрежата с всички други форми на комуникации на организацията. Марката на организацията играе важна роля в тази част от процеса, тъй като дизайнерите ще искат визуално да предадат ключови идеи за възприемане на марката в дизайна.

Разработка на сайт

С одобрените дизайни е време да доработите дизайна на страниците, да разработите ново съдържание и да усъвършенствате старо съдържание, да създадете видеоклипове, слайдшоута, подкасти и други медии, които ще се появят на сайта, както и да започнете да изграждате HTML и CSS на сайта.

Тестване на сайта

Преди стартирането на сайта той ще бъде поставен на производствен сървър, където само вътрешни аудитории и всеки, с когото споделяте връзката, могат да го видят. Тестването на сайта е от решаващо значение, тъй като неизбежно ще има проблеми, които трябва да бъдат разгледани, преди сайтът да започне да работи. Няма нищо, което да разяжда марката повече от сайт, който не функционира правилно или който има правописни грешки или счупени елементи на дизайна. На този етап сайтът ще трябва да бъде прегледан в множество браузъри (Firefox, Safari, Internet Explorer) и множество устройства (лаптопи, таблети и мобилни устройства), за да се види дали и къде се случват прекъсвания.

Стартиране

Големият ден. Тествали сте сайта, прегледали ли сте го и одобрили заинтересованите страни по проекта и сте готови за стартиране. Но след като сайтът стартира, проектът не е приключил – трябва да сте готови да се обърнете към обратна връзка от потребителите, които се адаптират към новия сайт. Очаквайте да направите някои незабавни промени в сайта, като поправяне на счупени връзки, редактиране на копие и извършване на корекции. Мрежата е плавна среда, която се променя ежедневно, ако не и почасово – промяната е неизбежна.

Поддръжка на сайта

Уебсайтовете са живи, дишащи същества и се нуждаят от постоянна грижа и поддръжка. Актуализирането на съдържанието, извършването на промени в бекенда и поправянето на неработещи връзки са всичко в рамките на един ден. Всички тези фази са от решаващо значение за процеса на уеб дизайн. Но нишката, която минава през процеса, е стратегията: желанието да се постигне цел, да се придвижи организацията напред, да просперира в конкурентна среда. Нека да разгледаме какво представлява стратегията, как е формулирана и как се превежда в мрежата.