7 лесни стъпки към процеса на уеб дизайн

Разберете как следването на структуриран процес на проектиране на уебсайтове може да ви помогне да доставите по-успешни уебсайтове по-бързо и по-ефективно. Опитайте Webflow днес.

Добре проектираните уебсайтове предлагат много повече от естетика. Те привличат посетители и помагат на хората да разберат продукта, компанията и марката чрез различни индикатори, обхващащи визуални елементи, текст и взаимодействия. Това означава, че всеки елемент от вашия сайт трябва да работи към определена цел.

Но как постигате този хармоничен синтез на елементи? Чрез холистичен процес на уеб дизайн, който взема под внимание както формата, така и функциите.

За мен стъпките за проектиране на уебсайт изискват 7 стъпки:

Идентификация на целта:

Където работя с клиента, за да определя какви цели трябва да изпълни новият уебсайт. Т.е. каква е целта му.

Определение на обхвата:

След като разберем целите на сайта, можем да определим обхвата на проекта. Т.е. какви уеб страници и функции сайтът изисква, за да изпълни целта, и график за изграждането им.
Създаване на Sitemap и каркасна рамка: С добре дефинирания обхват можем да започнем да копаем в sitemap, като дефинираме как ще се свържат съдържанието и функциите, които дефинирахме в дефиницията на обхвата.

Създаване на съдържание:

Сега, когато имаме по-голяма картина на сайта, можем да започнем да създаваме съдържание за отделните страници, като винаги имаме предвид оптимизацията на търсачките (SEO), за да помогнем на страниците да се фокусират върху една тема. Жизненоважно е да имате реално съдържание, с което да работите за следващия ни етап:

Визуални елементи:

С изградената архитектура на сайта и малко съдържание можем да започнем да работим върху визуалната марка. В зависимост от клиента това може вече да е добре дефинирано, но може и да дефинирате визуалния стил от нулата. Инструменти като стилни плочки, табла за настроение и колажи на елементи могат да помогнат за този процес.

Тестване:

Досега имате всичките си страници и сте определили как те се показват на посетителя на сайта, така че е време да се уверите, че всичко работи. Комбинирайте ръчното сърфиране на сайта на различни устройства с автоматизирани обхождащи сайтове, за да идентифицирате всичко – от проблеми с потребителския опит до прости неработещи връзки.

Стартиране

След като всичко работи прекрасно, е време да планирате и изпълните стартирането на вашия сайт! Това трябва да включва планиране както на времето за стартиране, така и на комуникационните стратегии – т.е. кога ще стартирате и как ще уведомите света? След това е време да избухнете балончето.