Как да проектираме за уеб срещу печат

Дизайнът в мрежата може да бъде съвсем различна игра с топка, предназначена за печат. Работих в двете области на дизайна повече от 10 години и не спирам да се уча как да се усъвършенствам като графичен дизайнер.

Дизайнът в мрежата може да бъде съвсем различна игра с топка, предназначена за печат. Работих в двете области на дизайна повече от 10 години и не спирам да се уча как да се усъвършенствам като графичен дизайнер.

Намерението ми е да споделя наученото от тази статия, за да мога да помогна на начинаещите графични дизайнери с основите и да обясня на собствениците на бизнеса някои неща, които да вземат предвид при избора на графичен дизайнер.

Ако искате да станете сериозен графичен дизайнер, трябва да разберете разликата между работата на уебсайт и дизайна на печат. Същото важи и при избора на дизайнер, с когото да работите.

Обмислете разликите в различни области на дизайна, включително цвят, разделителна способност, размер на файла, мерни единици и възможността за прехвърляне на файлове от един носител на друг.

цвят

Основната разлика между уеб и печатния графичен дизайн е цветният профил, използван и за двата носителя.

По принцип, когато работите в мрежата, трябва да използвате RGB цветен профил (червен, зелен, син), докато използвате CMYK (циан, магента, жълто, черно) за печат.

Въпреки че има редица печатни компании, които ще променят RGB цветовете от ваше име, препоръчваме да конвертирате вашите файлове в CMYK сами. Често пъти, когато принтерът сменя цветовете си, той няма да отпечатва, както се очаква, когато се очаква за примерните цветове, той може да изглежда измит или мътен.

Когато проектирате за мрежата, помислете как вашите цветове ще се появят на различни компютърни монитори. Цветът може да се появи по различен начин на различните монитори в зависимост от това дали използвате LCD или CRT екран и конфигурацията на монитора.

За съжаление, това не е съвършена наука, така че просто имайте предвид това.

Резолюция

Следващият голям блок, който графичният дизайнер ще изпита, ако не са запознати с двата носителя, е резолюцията на вашия проект. В идеалния случай бихте използвали 300 dpi за печат, докато 72 dpi е максималната разделителна способност за мрежата.

Когато проектирате нещо и за двата носителя, първо го проектирайте за качество на печат и след това го преоразмерете за мрежата. Винаги можете да свиете файловете надолу, но се опитайте да мащабирате нещо, докато то доведе до загуба на качество.

Размер на файла

Въпреки че не е нужно да се притеснявате за размера на файла, ако основно проектирате за печат, това е огромен проблем при проектирането за мрежата.

Като уеб дизайнер трябва да се уверите, че вашите проекти не съдържат прекомерни размери на файлове, за да се заредят възможно най-бързо. Понастоящем повечето хора използват бърза широколентова връзка, така че не е нужно да правите компромиси с качеството, но трябва да ограничите размера на файловете до минимум.

Мерна единица

Ако поставите линийките срещу монитора и измервате на уебсайта, ще откриете, че измерванията варират в зависимост от монитора, който използвате. Това е така, защото мерните единици, използвани за дизайн на уеб и печат, са различни.

Дизайнът на мрежата се измерва в пиксели, докато дизайнът на печат се измерва в милиметри, сантиметри или инчове.

Средни ограничения

Дизайнът, базиран на печат, очевидно има ограничения и изисквания въз основа на използваните материали и техники за печат. Разбирането на процеса на печат за конкретен проект е страхотно предимство при проектирането за печат.

Ако z. Например, когато проектирате проект, който ще бъде демонтиран върху тениска, може да се наложи да се уверите, че цветовете са “свободен регистър”, което означава, че цветовете не се докосват. Това дава възможност за малки движения, които могат да възникнат при някои печатни форми. Когато проектирате за мрежата, трябва да вземете предвид разделителната способност, интерактивността и чертежите, които са подходящи за различна дължина на съдържанието.

Тази статия наистина само надрасква повърхността на това, което означава да проектирате за печат или за мрежа.

Важно е графичният дизайнер да разбере носителя, който използвате. Важно е всеки собственик на бизнес да избере графичен дизайнер с опит и опит в носителя, който използвате.