Важността на добрия дизайн на потребителския интерфейс

Изглежда очевидно, но често се пренебрегва. Добрият дизайн на потребителския интерфейс може да означава разликата между приемания софтуерен продукт и пропадането на пазара. Ако крайният потребител намери софтуера за твърде сложен или труден за разбиране, отличен продукт е обречен на неуспех. Целта на разработчика трябва да бъде да направи софтуера възможно най-професионален и лесен за използване.

За съжаление открих, че много големи компании

особено малки или много специализирани софтуерни компании – обръщайте малко внимание на механиката на добрия стил на потребителски интерфейс.

За щастие не така работим в нашата компания. Нашият екип за разработки положи много усилия, за да направи потребителския интерфейс интуитивен и супер опростен, защото знаем, че нашите клиенти ще оценят това. Често почитам съотборниците си за осъзнаването, че си струва да се стремим към върхови постижения.

Назад към темата … Не мога да си спомня колко пъти съм срещал софтуер, който е проектиран да работи, но с малко внимание към използваемостта. Ако софтуерът принуждава операторите непрекъснато да се консултират с ръководства или мами, това е доста добра индикация, че потребителският интерфейс се нуждае от подобрение. Софтуерът също така трябва да позволява на потребителите да изпълняват задачи бързо и ефективно, без да се жертва производителността и гъвкавостта. Това изглежда интуитивно, но толкова често това съображение липсва.

Тъжната част е, че този недостатък често може да бъде отстранен с няколко прости насоки.

Това помага например например, когато потребителите могат да въвеждат данни с помощта на бутоните и списъчните полета, вместо да ги въвеждат на ръка. Това помага, когато софтуерът предоставя изскачащ диалогов прозорец, който да насочва потребителя по пътя. Дори добре обмислената селекция от икони и други графики може да превърне стръмната крива на обучение в кратки, леки наклони.

В тази връзка тривиални неща като правопис и граматика също заслужават внимание. Лошите инструкции могат да бъдат много разочароващи за оператора – а дори и да не го правят, те отразяват зле на разработчика на приложението.

Има още много какво да се каже за механиката на добрия дизайн на потребителския интерфейс, но това е тема, която могат (и са написали) цели книги. Това са съществени елементи на съвършенството на софтуера и си струва да бъдат преследвани.